Thursday, March 12, 2009
Laksa Penang
Laksa Penang
Bahan-bahannya
1 kg Ikan kembung/ kacang/ sardin/ selayang
5 biji bawang merah
5 biji bawang besar
3 biji bawang putih
Cili kering (ikut suka..kalau nak pedas letak lebih)
Belacan (ikut suka gak)
5 keping Asam Keping
Laksa
Daun Kesum
Bunga Kantan
Sedikit garam
Bahan-bahan Ulam
Timun
Salad
Telur Rebus
Bawang Besar
Cili Api
Limau Kasturi
Daun Salem (Jika ada)
Cara-caranya
Rebus ikan tersebut. Selepas itu ambik isinya..dan blender.
Air rebusan tadi jangan dibuang. Masukkan isi yang telah diblender ke dalam air rebusan itu
Blender cili kering,bawang putih, bawang merah, bawang besar dan belacan.
Masukkan ke dalam air rebusan tersebut.
Masukkan air lagi, daun kesum dan bunga kantan, masukkan juga asam keping.
Laksa tersebut boleh la direndam dan direbus.
Ulam ulam tersebut boleh la dihiris halus..
Sedia untuk dimakan..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment