Monday, May 11, 2009
Asam Pedas Ikan Manyong Lada Hitam
Bahan-bahan
5 ketul ikan manyong
1 genggam cili kering
2 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit
sedikit belacan
sedikit lada hitam
garam
1 tangkai serai yang dititik
sedikit daun kesom
sedikit minyak untuk menumis
Cara-caranya
Cili kering, bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit dan sedikit belacan tadi diblender sehingga lumat.
Panaskan minyak di dalam periuk. Apabila sudah panas masukkan bahan yang dikisar tadi dan tumis sehingga garing.
Masukkan ikan..kacau lagi sehingga sebati. Masukkan air dan masukkan garam dan lada hitam yang telah ditumbuk halus tadi.
Masukkan serai dan daun kesom.
Biarkan sehingga ikan tadi benar2 masak. Sedia untuk dihidang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment