Friday, May 8, 2009
Kuih Bakar Jagung
Resepi ni aku ambik dari resipidiana. Thanks tu kak diana kerana sudi berkongsi resepi
Kuih Bakar Jagung
Bahan-bahan
1/2 kg tepung gandum
300 gram gula
2 cawan santan pekat
4 cawan air
sedikit garam
3 sudu makan butter
4-6 biji telur(lebih banyak telur , lebih sedap dan lembut)
1 tin jagung krim
sedikit pewarna kuning
sedikit esen vanilla
Cara-caranya
Masukkan gula, santan, air, garam, mentega, telur, pewarna kuning dan esen vanilla ke dalam blender. Blender sehingga tidak bergentel.
Kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit, blend sehingga sebati dan adunan tidak bergentel. Tuang adunan tepung ke dalam bekas.
Akhir sekali masukkan jagung krim dan gaul rata. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah disapu dengan butter atau mentega.
Jika mentega banyak dalam loyang pun tidak mengapa , tapi panaskan loyang dalam oven dulu sehingga mentega cair.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah celcius selama 1 jam 30 minit atau sehingga masak.
Sedia untuk dihidang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment